2111871287

 

hello@welove-travel.com

Σ. Καραγιώργη 3, 14121 Νέο Ηράκλειο

Top

Τρίκαλα: Χριστούγεννα στην πόλη των … ξωτικών!

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τα Τρίκαλα είναι τα Χριστούγεννα, με την γιορτινή ατμόσφαιρα να ξεχειλίζει και τον μύλο των ξωτικών να κάνει τη διαφορά.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων ανακαλύψτε τα δύο ελληνικά events ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά γιορτινά Events της Ευρώπης!

Κάντε µια ευχή και ζητήστε από τον Αϊ-Βασίλη ένα ονειρεµένο ταξίδι στην «πρωτεύουσα» των Χριστουγέννων! Θα ανταµειφθείτε είτε υπήρξατε καλό είτε κακό (µικρό ή µεγάλο) παιδί…

Το δέντρο στολίστηκε, τα δώρα για τα αγαπηµένα σας πρόσωπα τοποθετήθηκαν στις «ρίζες» του, από το πατάρι κατέβηκαν τα διακοσµητικά, τα λαµπάκια φώτισαν τον χώρο, τα ανυπόµονα παιδιά µετρούν αντίστροφα και οι µεγάλοι φορούν τα γιορτινά τους.

Χωρίς υπερβολές, την περίοδο των γιορτών, εκεί γύρω στα µέσα Δεκεµβρίου και λίγο µετά την αλλαγή του χρόνου, η διάθεση µοιάζει να φορά και εκείνη τα γιορτινά της µε ζητούµενο την ανανέωση της εγκλωβισµένης στη ρουτίνα διάθεσης. Κάπου ανάµεσα στο shopping, στις επισκέψεις και τα σχέδια για το γιορτινό τραπέζι, µια ιδέα έρχεται να «ταράξει» τη ροή των ηµερών: Ταξίδι! Ωραία, πού; Τι λέτε για τα Τρίκαλα μέσα στα Χριστούγεννα;

Επίσης, ανακαλύψτε τις πιο εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο που θα σας εκπλήξουν!

Στην αγκαλιά του θεσσαλικού κάµπου, η επαρχιακή πόλη που απέχει 326,68 χλµ. από την Αθήνα βάζει εδώ και µερικά χρόνια τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς έχει εξελιχθεί σε έναν, ή πιο σωστά στον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισµό της Ελλάδας χάρη στις δυναµικές ενέργειες και το δηµιουργικό πνεύµα που συγκεντρώνεται σε έναν µαγικό χώρο, που είναι διάσηµος πια σε κάθε γωνιά της χώρας: τον περίφηµο «Μύλο των Ξωτικών». Φυσικά στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα, πέρα από το χριστουγεννιάτικο αυτό δώρο, διαθέτει αναρίθµητα «προσόντα» που θα κάνουν τη διαµονή σας συναρπαστική!

Τι να πρωτογράψουµε; Για την απίθανη ακµή που γνωρίζει και έχει µετατραπεί σε πόλη-πρότυπο; Την πρωτόγνωρη φυσική οµορφιά; Το γραφικό ποτάµι που διασχίζει την πόλη; Την Καλαµπάκα και τα Μετέωρα που είναι δίπλα; Τις άρτιες ξενοδοχειακές µονάδες; Τις υπέροχες επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση; Τα Τρίκαλα είναι µια σύγχρονη πόλη µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον που σαγηνεύει και µαγεύει όποιον την επισκεφτεί.

Λίγη χρυσόσκονη ιστορίας

Ho ho ho… Κάπως έτσι ο Αϊ-Βασίλης πέρασε από τα Τρίκαλα µια κρύα µέρα του Δεκέµβρη πίσω στο 2011 -για την ακρίβεια το ηµερολόγιο έγραφε 9 του µήνα- και µε τα µαγικά του ξόρκια, σε συννενόηση µε τους βοηθούς του, µεταµόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου στο µεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεµατικό πάρκο της Ελλάδας.

Κάπως έτσι εν ολίγοις «γεννήθηκε» ο Μύλος των Ξωτικών, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσµου, από ντόπιους µέχρι ξένους επισκέπτες, που αναζητούν να ζήσουν απελευθερωτικές στιγµές διασκέδασης πασπαλισµένες µε γιορτινή χρυσόσκονη. Και προσοχή: Ο Μύλος δεν προορίζεται για τους µικρούς µας φίλους, αλλά είναι… επικίνδυνα εθιστικός και για τους ενήλικες!

Εδώ τα παραµύθια ζωντανεύουν, βγαίνουν από τα πλαίσια των βιβλίων και παίρνουν µορφή, προσφέροντας ατελείωτη χαρά σε όσους είναι πρόθυµοι και έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθηµερινότητας.

Save the date και ετοιµάστε βαλίτσες! Η ηµεροµηνία έναρξης των εκδηλώσεων ήταν η 29η Νοεµβρίου, µε φετινό πρωταγωνιστή τον Καρυοθραύστη, το διασηµότερο χριστουγεννιάτικο παραµύθι όλων των εποχών, που ζωντανεύει στον Μύλο των Ξωτικών. Φανταστείτε την εικόνα: Παραµονή Χριστουγέννων.

Σε λίγες ώρες το ρολόι θα σηµάνει µεσάνυχτα, µια ώρα µαγική όπου τα όνειρα γίνονται πραγµατικότητα. Το εµβληµατικό χριστουγεννιάτικο παραµύθι του Ε.Τ.Α. Χόφµαν θεωρείται το απόλυτο έργο των γιορτών και κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά παιδιών και µεγάλων.

Είναι ένας ύµνος στα όνειρα και τη φαντασία, µε όµορφες εικόνες και σπουδαία συναισθήµατα που κάνει όλους να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Η ιστορία του Καρυοθραύστη εκτυλίσσεται την παραµονή των Χριστουγέννων και διαδραµατίζεται µεταξύ πραγµατικότητας και φαντασίας υπό τους ήχους της µαγευτικής µουσικής του Τσαϊκόφσκι.

Ακολουθήστε τη µαγική ιστορία του ξύλινου Καρυοθραύστη και της µικρής Κλάρας στα 4 παραµυθένια βασίλεια και συναντήστε τη Νεράιδα των Ζαχαρωτών, τη Βασίλισσα των Λουλουδιών, την Μπαλαρίνα των Παιχνιδιών και τον Αϊ-Βασίλη στο βασίλειο του πάγου.

Μύλος είναι και γυρίζει…

Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους πολιτιστικούς «πνεύµονες» των Τρικάλων. Όποιον ντόπιο και να ρωτήσετε, θα σας προτείνει να επισκεφτείτε ένα από τα πιο αγαπηµένα και ζωνταντά σηµεία της πόλης.

Περπατήστε στο έκτασης 3.500 τ.µ. κτιριακό συγκρότημα και νιώστε τα vibes του χώρου που φιλοξενούν το ξακουστό χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, τον Μύλο των Ξωτικών! Κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης.Πρόκειται για ένα από τα πιο σηµαντικά νεότερα πολιτιστικά µνηµεία της πόλης, πρωτοποριακό για την εποχή του, που αποτελεί σήµερα µια ακτινογραφία της παραγωγικής διαδικασίας των αλευρόµυλων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο µηχανολογικός εξοπλισµός βρίσκεται σήµερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του µε όλες τις αντιπροσωπευτικές µηχανές της γραµµής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου. Στον Μύλο λειτουργούν, µεταξύ άλλων, θερινός και χειµερινός κινηµατογράφος, θέατρο, cafe-bar και χώροι για παιδικό παιχνίδι!

Χρήσιµες πληροφορίες

Μύλος των Ξωτικών, Τρίκαλα

Ο Μύλος των Ξωτικών λειτουργεί καθηµερινά από τις 29 Νοεµβρίου 2019 µέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2020, από τις 10:00 έως το 22:00. Οδός Πύλης, Τ. 24310 38890, www.milosxotikon.gr, Facebook: Ο Μύλος των Ξωτικών – Μαγικά Χριστούγεννα στα Τρίκαλα. Η είσοδος στον Μύλο είναι δωρεάν.

Συµβουλές για τους επισκέπτες

Μην ξεχάσετε… φωτογραφικές µηχανές, βιντεοκάµερες και κινητά τηλέφωνα. Μπορούν να κρατήσουν ζωντανές για πάντα όλες τις µαγικές εικόνες του Χριστουγεννιάτικου Μύλου.
Ζεστά ρούχα και παπούτσια, γάντια, κασκόλ και σε έκτακτες περιπτώσεις µια οµπρέλα (ελπίζουµε αχρείαστη), σίγουρα θα είναι απαραίτητα αξεσουάρ για τις δροσερές νύχτες στη µεγάλη συντροφιά των Ξωτικών.

Δράσεις και δραστηριότητες

Στον Μύλο των Ξωτικών δεν θα µείνετε ούτε λεπτό… άπραγοι! Γιατί υπάρχουν ένα σωρό δράσεις και δραστηριότητες, η µία καλύτερη από την άλλη, που θα κρατούν την αδρεναλίνη στα ύψη! Από τις δραστηριότητες που πρέπει να ζήσετε, είναι τα:

Χριστουγεννιάτικο fun park µε carousel, roller coaster, ρόδα και παιδικό τρενάκι.
Παγοδρόµιο για ατελείωτη διασκέδαση, ξεφάντωµα, πατινάζ και αξέχαστες στιγµές.
Το ζαχαροπλαστείο των ξωτικών, µε εντυπωσιακά γλυκίσµατα που φτιάχνονται στο εργαστήρι σοκολάτας από τη λάβα σοκολάτας που ρέει άφθονη.
Χριστουγεννιάτικη αγορά, στο πιο όµορφο σηµείο του πάρκου, δίπλα από τον σταθµό του Πολικού express, µε δεκάδες όµορφα διακοσµηµένα ξύλινα σπίτια, γεµάτα τοπικές γεύσεις και προϊόντα.
Το Candy express, γεµάτο ζαχαρωτά και γλυκές απολαύσεις.

Όσο για τις δωρεάν δράσεις του Μύλου, θα ζήσετε αξέχαστες στιγμές στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα:

Στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη, εκεί όπου ο γενειοφόρος Άγιος ανοίγει τη µεγάλη του αγκαλιά στους εκατοντάδες επισκέπτες του Μύλου.
Στο Βασίλειο των Παιχνιδιών που είναι γεµάτο, µε τι άλλο; Με παιχνίδια! Επισκεφτείτε τον κόσµο των µαριονετών, όπου φτιάχτηκε ο Καρυοθραύστης.
Στο Βασίλειο του Πάγου, ένα από τα µεγαλύτερα βασίλεια του πάρκου, όπου θα πάρετε µια γερή δόση από χιονονιφάδες και Χριστούγεννα!
Στο Ταχυδροµείο των Ξωτικών, που µικροί και µεγάλοι θα στείλουν το γράµµα τους µε έναν µαγικό τρόπο και θα έχουν τη δυνατότητα να το παραδώσουν οι ίδιοι στον Αϊ-Βασίλη!
Στο Κρυστάλλινο Παλάτι της Playmobil µε τα αγαπηµένα χαµογελαστά ανθρωπάκια!
Στο Σοκολατένιο Εργοστάσιο, µε την «αιώνια πηγή σοκολάτας» που αναβλύζει λάβα σολοκάτας!
Στο βασίλειο των λουλουδιών, µε λουλούδια που δεν µαραίνονται ποτέ και έναν λουλουδένιο λαβύρινθο για να βρεθείτε στο παλάτι της βασίλισσας Ρόζας.
Στο ενεργειακό πάρκο, που επιδεικνύει τις τρεις βασικές ανανεώσιµες πηγές ενέργειας: αιολική, ηλιακή και προερχόµενη από το νερό.
Στο Βασίλειο των Ζαχαρωτών που µυρίζει σοκολάτα και καραµέλα, µε τοίχους από καραµελένια τουβλάκια και µπισκοτένια παράθυρα αλλά και έναν σοκολατένιο καταρράκτη.
Στο πηγάδι των ευχών, που θα το βρείτε στο παραµυθένιο δάσος και όπου µπορείτε να πείτε την ευχή σας… µυστικά!

Πού θα µείνετε

Στο Grand Meteora, στους πρόποδες των Μετεώρων µε εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, άρτιες υπηρεσίες και παροχές (spa, σολάριουµ, gym…). (Καστράκι, Καλαµπάκα Τ. 24320 77707)
Με θέα τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, στο πλήρως ανακαινισµένο Theatro Odysseon. (Πατριάρχου Δηµητρίου 54, Καλαµπάκα, Τ. 2432 094444)
Στο «Αετών Μέλαθρον Hotel», µόλις 2,5 χλµ. από την πόλη για business & pleasure διαµονή. (Νεάρχου & Νίκης, Τ. 24310 63130)
Στο κεντρικότατο «Αχίλλειον», στην καρδιά της πόλης για να είστε σε απόσταση αναπνοής από τον παλµό της πόλης! (Ασκληπιού 2,
Τ. 24310 28193)
Στο «Divani Meteora Hotel» για παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον. (Ε.Ο. Τρικάλων -Καλαµπάκας,
Τ. 24320 23330)

ΣΗΜ.: Η αλήθεια είναι πως λόγω της τεράστιας επισκεψιµότητας αυτή την περίοδο στην πόλη είναι πραγµατικά δύσκολο να βρείτε άδειο δωµάτιο σε ξενοδοχείο!

Πού θα φάτε/πιείτε ποτό

Στο all time classic music bar των Τρικάλων, «Κρύπτη» για γνήσια διασκέδαση µε αµείωτο κέφι. (Γρ. Πατριάρχου 14, Μανάβικα, Κιν. 6974 875987)
Στο funky στέκι «BitterSweet» για τα καλύτερα cocktails της πόλης. (Χατζηπέτρου & Στουρνάρα,
Τ. 24310 76062)
Σε ένα από τα πιο εµβληµατικά σηµεία της πόλης, δίπλα στον ποταµό Ληθαίο, το «Diverso» προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας καφέ και γνήσιες ιταλικές γεύσεις. (Κανούτα 13, Τ. 24310 24223)
Στο παραµυθένιο «Fairy Dust» στον Ληθαίο ποταµό για χορταστικά σνακ, homemade λεµονάδες και δελεαστικά milkshakes. (Όθωνος 14, Τ. 24310 25525)
Στο µεζεδοπωλείο «Φιρφιρί» µε θέα το φρούριο της πόλης για παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και µεζέδες. (Στέφανου (Σαράφη 61, Βαρούσι,
Τ. 24310 39208, Kιν. 6984 696842)
Στο «Κατώγι» στα γραφικά Μανάβικα, που υµνεί την ελληνική κουζίνα µε εξαιρετικά εδέσµατα σούβλας (Καραϊσκάκη 58 & Υψηλάντου, Μανάβικα, Τ. 24310 20150)
Στο καθαρόαιµο στέκι για καφέ και ολόφρεσκα σνακ «My Coffee». (Καλαµπάκας 34, Τ. 24313 00169)
Στο αγαπηµένο µεζεδοπωλείο της πόλης «Ουζερί Βασίλης» για φρέσκους χειροποίητους µεζέδες θαλασσινών και λαχταριστές κρεατονοστιµιές. (Βύρωνος 21, Τ. 2431 070428)
Στο must visit µεζεδοπωλείο «Ρακαριό» στα Μανάβικα για ελληνικές και παραδοσιακές γεύσεις. (Γρηγ. Πατριάρχου & Ερµού, Μανάβικα,
Τ. 24310 22711)
Στη νέα all day άφιξη της πόλης, το «Vesper», για καφέ και πλούσιο brunch µε πλούσια cocktail list. (Καρανάσιου 9, Τ. 24313 04291)
Στην παραδοσιακή οικογένειακή ταβέρνα «Ο Πλάτανος» για ένα ιδιαίτερο µενού µε βάση το κρέας. (17ο χλµ. Καλαµπάκας-Γρεβενών, Μύκανη,
Τ. 24320 82342)
Πού να ψωνίσετε
Φεύγοντας κάντε µια στάση στο new age κρεοπωλείο- delicatessen «Meat Hall» µε άριστης ποιότητας κρέατα, εξειδικευµένο προσωπικό και ψαγµένο… στυλ! (28ης Οκτωβρίου 36, T. 24310 63160)

Πώς θα φτάσετε

Με αυτοκίνητο

Από Αθήνα (325 χλµ.)

Στη Λαµία έξοδος για Καρδίτσα-Τρίκαλα, ακολουθήστε την περιφερειακή οδό Καρδίτσας µε προορισµό τα Τρίκαλα, στον περιφερειακό κόµβο Τρικάλων στρίψτε αριστερά προς Πύλη στον κόµβο για Πύλη και στρίψτε δεξιά προς Τρίκαλα. Σε 1,5 χλµ. θα έχετε φτάσει στο Πάρκο Ματσόπουλου.

Από Θεσσαλονίκη (220 χλµ.)

Κινηθείτε µε προορισµό τη Λάρισα. Συνεχίστε στην 4η έξοδο για Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα και στην περιφερειακή οδό Τρικάλων επιλέξτε τη διαδροµή προς Πύλη, στον κόµβο για Πύλη στρίψτε δεξιά προς Τρίκαλα. Σε 1,5 χλµ. θα φτάσετε στο Πάρκο Ματσόπουλου.

Από Ιωάννινα (127 χλµ.)

Οδηγήστε µε κατεύθυνση προς Γρεβενά-Καλαµπάκα. Πριν εισέλθετε στα Τρίκαλα στον κυκλικό κόµβο ακολουθήστε την κατεύθυνση προς Πύλη και στον επόµενο κόµβο της περιφερειακής οδού για Πύλη στρίψτε αριστερά για Τρίκαλα. Σε 1,5 χλµ. θα φτάσετε στο Πάρκο Ματσόπουλου.

ΚΤΕΛ

Φτάστε στα Τρίκαλα ξεκούραστα και µε άνεση, µε τα σύγχρονα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εκτελούν δροµολόγια καθηµερινά από και προς τα µεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων λειτουργεί λεωφορειακές γραµµές τόσο εντός πόλης όσο και µεταξύ γειτονικών χωριών και οικισµών. Ενδεικτικά, η µέση τιµή απλού εισιτηρίου από και προς την πρωτεύουσα (Αθήνα-Λαµία-Τρίκαλα) κοστίζει €30,50.

ΤΡΕΝΑ

Υπάρχει καθηµερινή σιδηροδροµική σύνδεση µε δροµολόγια από και προς τα Τρίκαλα. Από την Αθήνα οι συρµοί αναχωρούν από τους σταθµούς του Ρουφ και φθάνουν στνο σταθµό των Τρικάλων. Η µέση διάρκεια του ταξιδιού είναι 7 ώ. 12 λεπτά και η µέση τιµή εισιτηρίου €19,20.

Από το κέντρο των Τρικάλων

Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε το τρενάκι του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων που αναχωρεί καθηµερινά από το Bus Terminal στην οδό 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριµένα τα δροµολόγια είναι τα εξής:

Σαββατοκύριακα: Από τις 10:00 µέχρι τις 22:00 (τελευταία αναχώρηση από Μύλο στις 10 το βράδυ).

Καθηµερινά : Από τις 16:30 µέχρι τις 22:00 (τελευταία αναχώρηση από Μύλο στις 22:00)

*Τιµή εισιτηρίου για το τρενάκι: €1.

Πηγή