Οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων
Από τα πιο μεγάλα και διάσημα νησιά μέχρι τα πιο μινιόν και low-profile, οι Κυκλάδες αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό απωθημένο μας και ιδού οι ωραιότερες παραλίες τους όπου θα γεμίσουμε και φέτος μπαταρίες για το χειμώνα.
Αμοργός
Τις πιο… διάσημες βουτιές θα τις κάνετε στα νοτιοανατολικά, στη διαδρομή από τη Χοζοβιώτισσα προς την Κάτω Μεριά: στη μικροσκοπική βοτσαλάδα της Αγίας Άννας και στα τιρκουάζ νερά του Μούρου – απαραίτητη η μάσκα για το βυθό και τις σπηλιές. Πιο μοναχικό σκηνικό θα βρείτε στην ίδια πλευρά του νησιού στο Αμμούδι (με οδήγηση σε χωματόδρομο και μισάωρο περπάτημα ). Χωρίς κοσμοσυρροή (καθώς δεν φτάνει το λεωφορείο ) η αμμουδιά στα Παραδείσια. Στην πλευρά της Αιγιάλης ιδιαίτερα δημοφιλής είναι φυσικά η μεγάλη αμμουδιά του οικισμού με τα αρμυρίκια, τα μπαρ και σκηνικό… στρωματσάδας χύμα στο κύμα μέχρι πρωίας, αλλά και οι παραλίες στα πέριξ: η Λεβρωσός, η Ψιλή Άμμος και ο Άγιος Παύλος. Γύρω από τα Κατάπολα υπάρχουν παραλίες προσβάσιμες με καΐκι και μονοπάτια. Πιο γνωστές η μεγάλη αμμουδιά Μαλτέζι και οι βραχώδεις Πλάκες.
Ανάφη
Το Κλεισίδι είναι από τις πιο όμορφες και κοντινές στο λιμάνι αμμουδιές, με λίγα ενοικιαζόμενα και ταβέρνες, ιδανική και για μικρά παιδιά. Ξεχωρίζουν επίσης το Κατσούνι, η Φλαμουρού, ο Ρούκουνας (πάλαι ποτέ καταφύγιο των free campers, διαθέτει και ταβέρνα ) και το Μοναστήρι, όλες με ωραία, ψιλή ξανθή άμμο.
Άνδρος
Κοντά στη Χώρα οι πιο διάσημες παραλίες είναι το Νειμποριό ( αμμουδερή οργανωμένη, ιδανική για παιδιά ) και το Παραπόρτι με ωραία αμμουδιά. Στα βορειοανατολικά την παράσταση κλέβει η παραλία στα Άχλα ( μεγάλη αμμουδιά, με πρόσβαση από χωματόδρομο ). Μετά το Γαύριο η πιο πολυσύχναστη παραλία είναι η Χρυσή Άμμος ( με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά, ξαπλώστρες και beach bar ). Η κεντρική παραλία του Μπατσίου είναι κοσμοπολίτικη και οργανωμένη, με beach bar και θαλάσσια σπορ, ενώ στο Κορθί η κεντρική παραλία συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Ο Μύλος είναι ιδανικός για windsurfing, ενώ όλοι θα περάσουν και από τη διάσημη λόγω ονόματος παραλία Της Γριάς το Πήδημα ( αμμουδιά με το χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα ). Ωραίες παραλίες είναι επίσης η Πλάκα ( στο δρόμο προς Κορθί, με ωραία αμμουδιά και σκιά από δέντρα ), οι Αποθήκες ( απόμερος κολπίσκος με άμμο ), το Κυπρί ( στα βορειοδυτικά, με μεγάλους βράχους στις άκρες της ), ο Χαλκολιμιώνας ( προστατευμένη από τους ανέμους, με άμμο και βότσαλα ), ενώ πλατιά αμμουδιά και ρηχά νερά έχει η παραλία Άγιος Πέτρος.
Αντίπαρος
Οι πιο κλασικές και μαζικές παραλίες είναι αυτές της Ψαραλικής, οι οποίες προσεγγίζονται με τα πόδια από τη Χώρα. Είναι οργανωμένες, με beach bar. Κλασικές επιλογές, επίσης, η παραλία του κάμπινγκ και ο Σιφνέικος Γιαλός ( βλέπει Σίφνο και ωραίο ηλιοβασίλεμα, αλλά κάποιες φορές ο αέρας φέρνει φύκια ). Οι πιο ωραίες παραλίες είναι ο Άγιος Σώστης και η Φανερωμένη, με γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν Κουφονήσι, αλλά και ο Μικρός Σωρός με το ψιλό του χαλικάκι. Με σκάφος θα πάτε στα νησάκια του Δεσποτικού –στο μεγαλύτερο από τα τρία υπάρχει η πολύ φαρδιά αμμουδιά Λιβάδι– και στα Τηγανάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, που έχουν ωραία τιρκουάζ νερά, ενώ από τον Άγιο Γεώργιο γίνονται κοντινές εκδρομές με καγιάκ στις σπηλιές στον Επιτάφιο και το Δεσποτικό.
Ίος
Το νησί διαθέτει περισσότερες από 30 παραλίες, όλων των ειδών, οργανωμένες, ερημικές, με άμμο ή βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, ενώ πολλές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Η πιο διάσημη και πολυσύχναστη παραλία είναι αυτή του Μυλοπότα, με μεγάλη πλατιά αμμουδιά περίπου δύο χιλιομέτρων, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και beach bars. Η παραλία Κουμπάρα ( κοντά στην παραλία του Γιαλού, με αμμουδιά και το φυσικό λιμάνι της Ίου στη δεξιά της άκρη ), ο Γιαλός ( κοντά στο λιμάνι, με λευκή άμμο ιδανική για οικογένειες ), η Αγία Θεοδότη ( οργανωμένη και με απέραντη αμμουδιά ), η Βαλμά ( αμμουδιά ανάμεσα σε τεράστιους βράχους ), το Κολιτσάνι ( μικρή παραλία γυμνιστών ), το Σαπουνόχρωμα ( μεγάλη αμμουδιά με έναν τεράστιο φοίνικα στη μέση ), το Κλίμα ( απέναντι από το ερημικό Πρασονήσι, με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα ), Πικρί Νερό ( αποτελείται από τρεις μικρούς κολπίσκους, ενώ καραβάκια από το Γιαλό πραγματοποιούν δρομολόγια το καλοκαίρι ), Μαγγανάρι ( από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, οργανωμένη, με μια κεντρική αμμουδερή παραλία και μικρούς κόλπους, ταβέρνες και beach bar ), Ψάθη ( αμμουδιά με λίγα βότσαλα ), Κάλαμος ( πλατιά αμμουδιά ) κ.ά.
Κίμωλος
Πράσα ( Αϊ-Γιώργης ) Παραλία στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, με ολόλευκη, χοντρή άμμο, κατάλευκο βυθό και θαλασσινές σπηλιές προς εξερεύνηση. Ψάθη Το λιμάνι της Κιμώλου προσφέρεται και για βουτιές. Τριγύρω υπάρχουν 2-3 ταβέρνες και μια καφετέρια. Για όσους ξυπνούν αρκετά πρωί, η εικόνα με τα ψαροκάικα που έρχονται με το πρώτο φως της μέρας είναι φανταστική. Αλυκή – Μπονάτσα – Καλαμίτσι Οι μεγαλύτερες παραλίες του νησιού βρίσκονται και οι τρεις στη νότια πλευρά. Ανά τμήματα υπάρχει αμμουδιά και βότσαλο. Άλλες παραλίες είναι τα Μοναστήρια και το Σούφι, όπου μπορείτε να φτάσετε εύκολα με 4×4. Αμμουδερές, με πλούσιο βυθό, αλλά χωρίς υποδομή, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Στο Κλήμα, απλώστε την πετσέτα σας κάτω από τα αρμυρίκια. Η πιο κοντινή στο Χωριό επιλογή είναι το Ρέμα, 10 λεπτά με τα πόδια. Εκεί, στον ψαράδικο οικισμό τής Γούπας, θα νομίζετε πως βουτάτε σε μια φυσική πισίνα, με τα βράχια και τα σύρματα να φτιάχνουν καρτποσταλικό σκηνικό.
Κουφονήσια
Αν ρωτήσετε τους ντόπιους πού να στήσετε την ομπρέλα σας οι περισσότεροι θα σας δείξουν το παραλιακό μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε μια υδάτινη συστάδα από αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες: η εξωτική Μεγάλη Άμμος, η παραλία του Φανού, το αποκομμένο Πορί με τις φημισμένες σπηλιές, η εντυπωσιακή παραλία της Ιταλίδας ( Πλατιά Πούντα ) με τη χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά και η πολυσύχναστη ακτή του Χαροκόπου. Στο Κάτω Κουφονήσι, η παραλία Νερό φιλοξενεί τους γυμνιστές και όσους… δεν έχουν ταμπού. Από εκεί με 20 λεπτά περπάτημα σε βορειοδυτική κατεύθυνση, φτάνετε στην έρημη βοτσαλωτή παραλία Φύκιο που έχει θέα προς τη Νάξο.
Κύθνος
Οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού βρίσκονται στα δυτικά, στη διαδρομή που συνδέει τον Μέριχα με τη Χώρα. Όλοι φτάνουν εύκολα στη φαρδιά αμμουδιά της Επισκοπής με τα σκιερά αρμυρίκια και το beach bar, όπως και στην Απόκρουση, αλλά για να προχωρήσετε προς τη Φυκιάδα και την Κολώνα θα χρειαστείτε 4×4 ή θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα. Η Κολώνα, μια αμμουδερή λωρίδα που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά, σχηματίζοντας εκατέρωθεν δύο παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αποτελεί κορυφαία επιλογή. Συνεχίζοντας από εδώ με τα πόδια για δέκα περίπου λεπτά, θα βρείτε μια αμμουδιά όπου αναβλύζουν ιαματικά νερά ( για δωρεάν spa ), όπως άλλωστε και στην παραλία των Λουτρών. Για γαλήνιες βουτιές γύρω από τα Λουτρά ακολουθήστε το δρόμο ( που τελικά γίνεται χωμάτινος ) για τον ορμίσκο του Αϊ-Σώστη. Λίγο νωρίτερα, αν έχετε τετρακίνηση, μπορείτε να κατηφορίσετε στην παραλία Ποτάμια. Κάποιες από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, με αμμουδιά και βότσαλα, γαλανά νερά και αρμυρίκια, βρίσκονται στο νότιο τμήμα του: η παραλία του Σκύλλου, η Γαϊδουρόμαντρα και το ΣιΜουΣι προσεγγίζονται με τζιπ, ενώ για οικογενειακά μπάνια σημειώστε τους οικισμούς Αϊ-Δημήτρης, Νάουσα, Κουρί, Ζογκάκι και Λεύκες.
Μήλος
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ Αχιβαδόλιμνη Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με λευκή αμμουδιά και γαλανά ρηχά νερά. Φτάνετε από τον Αδάμαντα ακόμα και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αφού εδώ βρίσκεται το οργανωμένο camping του νησιού. ΝΟΤΙΑ ΜΗΛΟΣ Αγία Κυριακή Από τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, είναι απλόχωρη και διαθέτει beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τις αποχρώσεις του γαλάζιου της θάλασσας. Γέροντας Φτάνετε είτε με πλοιάριο από τον Κήπο είτε από χωματόδρομο ( αλλά και περπάτημα ) για βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά με φόντο την βράχινη αψίδα που σχηματίζεται μες στη θάλασσα στη μια άκρη της παραλίας. Γέρακας Ιδανική για κολύμπι χωρίς πολυκοσμία, αφού η πρόσβαση γίνεται με καϊκι από την Αγία Κυριακή. Θα βουτήξετε σε καταγάλανα νερά και θα απλώσετε την ψάθα σας σε μια λευκή αμμουδιά με φόντο τα βράχια και τους αμμόλοφους που «κατρακυλούν» στην παραλία. Κλέφτικο Δικαίως η ντίβα του νησιού, αυτή η δαντελένια ακτογραμμή που ξετυλίγεται γεμάτη σπηλιές και υδάτινους διαδρόμους μέσα σε βράχια φιγουράρει ως μία από τις καλύτερες της Ελλάδας! Το όνομά της το οφείλει στους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο. Κάπως έτσι θα φτάσετε κι εσείς, με καραβάκι ( ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ) ή με καγιάκ. Παλιοχώρι Εύκολα προσβάσιμη με ΙΧ αλλά και με συγκοινωνία, και άρα ιδιαίτερα δημοφιλής. Αποτελείται στη ουσία από τρία επιμέρους τμήματα: το κεντρικό και οργανωμένο με ταβέρνες και beach bars, το πιο απομακρυσμένο βοτσαλωτό όπου συχνάζουν γυμνιστές, καθώς και ένα μικρό κομμάτι όπου αναβλύζουν θερμά νερά. Προβατάς Ιδανική για οικογένειες, αφού διαθέτει όμορφη χρυσοκόκκινη αμμουδιά και ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια σας. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, στα πέριξ υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Φτάνετε και με λεωφορείο από τον Αδάμαντα. Τσιγκράδο Από τις παραλίες-εμπειρία της Μήλου, με τιρκουάζ νερά και βράχινη «πλάτη» σαν αγκαλιά. Προετοιμαστείτε όμως για ζόρικη κατάβαση από μονοπάτι ( υπάρχει σκοινί για να πιαστείτε ). Φυριπλάκα Στη «γειτονιά» του Τσιγκράδου αλλά χωρίς «ορειβατικές» προδιαγραφές στην πρόσβαση, είναι δημοφιλής επειδή συνδυάζει εξαιρετικό φόντο ( κατακόρυφα χρωματιστά βράχια ) και beach bar. Πιο δημοφιλές είναι το πρώτο αμμουδερό κομμάτι. Για πιο χαλαρή φάση, προχωρήστε μετά το παραλιακό «μενίρ» στο βοτσαλωτό τμήμα ( τα ηφαιστειακά βράχια εδώ βγάζουν πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις ). ΒΟΡΕΙΑ ΜΗΛΟΣ Αλογόμαντρα Δεν θέλει και πολύ για να γεμίσει αυτή η περίκλειστη από βράχους, αμμουδερή αγκαλιά με τα αβαθή γαλαζοπράσινα νερά. Τη βρίσκετε στο δρόμο για τα Πολλώνια, μετά το γραφικό Άγιο Κωνσταντίνο. Κάπρος Στενή παραλία με βράχινες όχθες, αλλά και ένα πέτρινο φυσικό γεφύρι-πρόκληση για βουτιές, είναι η καλύτερη εναλλακτική αν δεν θέλετε ( ή δεν μπορείτε ) να κατεβείτε στο γειτονικό Παπάφραγκα. Παπάφραγκας Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, οι σπηλιές με τα κατακόρυφα ανοιχτόχρωμα βράχια προσφέρουν σκηνικό μοναδικής ομορφιάς για κολύμπι όταν δεν φυσάει βοριάς. Για να κολυμπήσετε στο στενό φιόρδ του Παπάφραγκα, όμως, θα πρέπει να κατεβείτε με προσοχή τα γλιστερά λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια. Πλάθιενα Η εύκολη πρόσβαση μέχρις εκεί που σκάει το κύμα, η αμμουδιά, τα αρμυρίκια και η σχετική οργάνωση ( ομπρέλες και καντίνα ) την κάνουν αγαπητή σε οικογένειες, παρέες αλλά και ζευγάρια με χαλαρή διάθεση. Σαρακίνικο Σεληνιακής ομορφιάς τα ολόλευκα «γλυπτά» βράχια του, περιβάλλουν βαθιές θαλασσινές στενωπούς και αναπτύσσονται σε μοναδικούς «εικαστικούς» σχηματισμούς.
Μύκονος
Ψαρού Η πιο κοσμική παραλία του νησιού, με σιμιγδαλένια άμμο, celebrity κοινό, δυνατό beach service και cool προτάσεις φαγητού και shopping. Paradise Μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, στο νότιο μέρος, όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο κάμπινγκ του νησιού. Έντονο beach fun και multiethnic κοινό. Super Paradise Η πιο πολυσύχναστη και από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, μεγάλη με ψιλή άμμο και mixed κοινό. Διάσημα τα απογευματινά parties στο ομώνυμο bar-restaurant-υπερπαραγωγή. Ελιά Εύκολα προσβάσιμη, οργανωμένη, με ωραία άμμο, beach bar και εστιατόρια, beach sports και κοσμικό ή μη κοινό. Καλό Λιβάδι Μεγάλη, στιλάτη παραλία, με ψιλή άμμο και εύκολη πρόσβαση, στα νότια του νησιού. Οργανωμένη, με δυνατές προτάσεις για φαγητό και ποτό και beach service. Καλαφάτης Πολύ μεγάλη παραλία με άμμο, στα νοτιοδυτικά, αγαπημένη των σπορτίφ, με πολλά beach sports, beach bar και ξενοδοχεία. Αγία Άννα Μικρή, οργανωμένη παραλία κοντά στον Καλαφάτη με ψιλή άμμο και σχετική ησυχία. Παράγκα Μία από τις πιο μικρές αλλά και πιο όμορφες παραλίες της Μυκόνου, στο νότιο μέρος του νησιού, με θέα μέχρι τη Δήλο. Λεπτή άμμος, βράχοι που δημιουργούν μέσα στη θάλασσα μια φυσική εξέδρα για βουτιές, εστιατόρια, beach bar και κάμπινγκ. Αγράρι Μεγάλη αμμουδιά, οργανωμένη, με ταβέρνα και beach bar. Την προτιμούν πολλοί από τους «παλιούς» της Μυκόνου. Αϊ-Γιάννης Μεγάλη, οργανωμένη, απάνεμη παραλία με άμμο, στο ανατολικό μέρος του νησιού, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, με εύκολη πρόσβαση και πολύ κοντά στη Χώρα. Ορνός Από τις πιο τουριστικές παραλίες της Μυκόνου, μεγάλη, με άμμο, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία. Κάππαρη Μικρή παραλία με άμμο δίπλα στον Αϊ-Γιάννη, με ψιλή άμμο και υπέροχο ηλιοβασίλεμα ( θέλει περπάτημα σε κατηφορικό μονοπάτι ). Πλατύς Γιαλός Ιδιαίτερα τουριστική παραλία, με άμμο, στο νότιο μέρος του νησιού, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Λια Απομακρυσμένη παραλία με χοντρή άμμο, ξαπλώστρες, χαλαρή ατμόσφαιρα και προτάσεις φαγητού. Πάνορμος Σταθερά δημοφιλής παραλία, με άμμο και beach bars, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Φωκός Σχετικά ήρεμη παραλία, με χοντρή άμμο και ταβέρνα. Για ακόμη περισσότερη ησυχία, δοκιμάστε τη γειτονική αμμουδερή Μερσίνη. Μεγάλη Άμμος Αμμώδης παραλία λίγο έξω από τη Χώρα, που, με το δρόμο να περνά ακριβώς πίσω της, εξυπηρετεί κυρίως τους ενοίκους των γύρω ξενοδοχείων.
Νάξος
Οι πιο δημοφιλείς αμμουδιές βρίσκονται στη διαδρομή από τη Χώρα ως το Πυργάκι. Οικογενειακή, οργανωμένη κατάσταση με beach bars και ταβέρνες στις δύο αχανείς, διαδοχικές παραλίες του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ δίνουν ραντεβού στην τεράστια και οργανωμένη σε διάφορα σημεία Πλάκα και οι surfers στη Μικρή Βίγλα. Οι πραγματικά υπέροχες παραλίες, όμως, βρίσκονται ακόμα πιο κάτω, στα νότια, στη χερσόνησο με τις αμμοθίνες και τους κέδρους στο Αλυκό, στο γειτονικό αμμουδερό Πυργάκι και στο ρετρό παραθαλάσσιο οικισμό της Αγιασού με την τεράστια αμμουδιά και τα ρηχά νερά. Για μοναχικές βουτιές –αν δεν φοβάστε τα χιλιόμετρα– ανεβείτε στα βορειοδυτικά στη βοτσαλάδα του Όρμου Αμπραάμ ( όπου έχει δημιουργηθεί ένας μικρός τουριστικός οικισμός ) ή τραβήξτε τέρμα ανατολικά και κατεβείτε το φιδωτό δρόμο ως την αμμουδιά της Μουτσούνας. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε παραλιακά ως το γαλαζοπράσινο κολπίσκο του Πάνορμου για κολύμπι με θέα στις Μικρές Κυκλάδες.
Πάρος
Προς την πλευρά της Νάουσας ξεχωρίζουν οι καρτποσταλικές Κολυμπήθρες με τα γλυπτά βράχια, το νεανικό Μοναστήρι με άμμο και beach sports, η οργανωμένη αμμουδιά της Σάντα Μαρία και η Λάγγερη, όπου συγκεντρώνονται και οι γυμνιστές ( άμμος, υπέροχα νερά, αλλά αν δεν πάτε με καΐκι θέλει περπάτημα ). Πιο απόμερες, για τους λάτρεις της ησυχίας, η Τσουκαλιά και οι Γλυφάδες. Πιο νότια, ιδιαίτερη παραλία με άργιλο για φυσικό peeling ο Καλόγερος ( χωματόδρομος από τον Μώλο ), νεανική και μπιτάτη η Πούντα Beach, ιδανική για windsurfing η αχανής Νέα Χρυσή Ακτή και η Πούντα, κοσμικός ο απάνεμος Φάραγγας με beach bar. Μικρός και δημοφιλής ο Λωλαντώνης ( οργανωμένη παραλία ), οικογενειακή η Αλυκή και τα Γλυφά, συνήθως ανεμοδαρμένος αλλά παρεϊστικος ( και με beach bar ) ο Παρασπόρος.
Σαντορίνη
Αν και η Σαντορίνη δεν έχει τις κλασικές κυκλαδίτικες παραλίες με τη σιμιγδαλένια άμμο και τα γαλάζια νερά, οι ακτές της έχουν ιδιαίτερο «χρώμα» και επιλογές για κάθε στιλ. Ο Περίβολος διατηρεί τον τίτλο της πιο κοσμικής παραλίας, με beach bars, καλές ψαροταβέρνες και ωραίο μαύρο γυαλιστερό βότσαλο. Η άλλοτε εναλλακτική Βλυχάδα, με σήμα κατατεθέν τα λευκά βράχια που δημιουργούν περίεργους σχηματισμούς, είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη παραλία. Στη μεγάλη, τουριστική αμμουδιά στο Καμάρι, θα βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. Κλασική επιλογή και η Περίσσα, με ψιλή άμμο, beach sports και νεανική ατμόσφαιρα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Μονόλιθος, με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, παραμένει μια οικογενειακή παραλία χαμηλών τόνων. Ο πιο βορεινός και ανεμοδαρμένος Κολούμπος, κοντά στην Οία, με λεπτό βότσαλο και ένα μεγάλο βράχο να προσφέρει φυσική σκιά αποτελεί την καλύτερη πρόταση για πιο εναλλακτικές καταστάσεις. Το γειτονικό, μικροσκοπικό Πορί, οι Μπαξέδες, ο Βουρβούλος και ο Κάθαρος είναι μερικές ακόμη από τις επιλογές έξω από τα συνηθισμένα, στην ίδια πλευρά του νησιού. Προς το Ακρωτήρι, εκτός από τις πολυφωτογραφημένες Κόκκινη και Άσπρη ( προσεγγίσιμες με τα πόδια ή με καϊκάκι ), τις οποίες προτιμούν οι ξένοι κυρίως επισκέπτες, υπάρχουν και μερικές off-road επιλογές για όσους αναζητούν την ησυχία.
Σέριφος
Περισσότερες από 70 παραλίες διαθέτει το νησί, η μία ωραιότερη από την άλλη. Η Ψιλή Άμμος ( γαλάζια νερά, ταβέρνες και πολυκοσμία ), ο Άγιος Σώστης ( δεντράκια και όμορφα νερά ), το Γάνεμα ( άγρια ομορφιά και ησυχία ), η Βαγιά ( όμορφη μεγάλη αμμουδιά που την «πιάνει» ο αέρας ), ο Αϊ-Γιάννης ( κοντινή και αμμουδερή ), η Συκαμιά, η Λια και ο Πλατύς Γιαλός είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Σέριφου.
Σίκινος
Αλοπρόνοια Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Ενδείκνυται για οικογένειες καθώς διαθέτει αμμουδιά, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες. Οι παρακείμενες ταβέρνες σερβίρουν καλό φαγητό και τα μπαρ θα σας κρατήσουν για ποτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Άγιος Παντελεήμονας Κινηθείτε νότια της Αλοπρόνοιας για να βρείτε αυτή τη μικρή παραλία. Η διαμπερής σπηλιά θα σας εξασφαλίσει προστασία από τον ήλιο. Καλό είναι να έχετε πάρει μαζί σας τα απαραίτητα γιατί δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί σε κοντινή απόσταση. Άγιος Γεώργιος Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου και η πρόσβαση γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε με καϊκάκι. Η άμμος και η σκιά κάτω από τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης, ενώ στο κοντινό ταβερνάκι μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Διαλισκάρι Βρίσκεται βόρεια της Αλοπρόνοιας, διαθέτει άμμο και αρμυρίκια αλλά τίποτε άλλο, οπότε φέρτε μαζί σας νερό και κάτι να τσιμπήσετε. Σαντοριναίικα Αυτή η μικρή παραλία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και προσεγγίζεται μόνο μέσω μονοπατιού. Στο μικρό οίκημα που θα δείτε φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από τη Σίκινο. Αϊ-Γιάννης Προσβάσιμη μόνο από το δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή. Αν και πολύ μικρή, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: ένα πηγάδι με πόσιμο νερό! Μάλτας Αμμουδερή παραλία στη βορειοανατολική άκρη του νησιού. Προσεγγίζεται με μονοπάτι από το Κάστρο –θα χρειαστείτε δύο ώρες πεζοπορία και αρκετή υπομονή– ή πιο εύκολα με καΐκι.
Σίφνος
Το πιο κλασικό σημείο για μπάνιο είναι η πολυφωτογραφημένη Χρυσοπηγή όπου θα κάνετε ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια. Κοντά στη Χρυσοπηγή σημειώστε την αμμουδιά του Αποκοφτού ( εδώ θα βρείτε και ταβέρνες ) και τις Σαούρες, μια μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Ακόμη πιο ήσυχες είναι οι μικροσκοπικές Πουλάτη και Φασολού ( η δεύτερη γειτνιάζει με τη δημοφιλή παραλία Φάρος που προσφέρει επιλογές για καφέ και φαγητό ). Ωραίες λύσεις για μπάνιο είναι επίσης η Χερόνησος και το απομονωμένο Τρουλάκι.
Σύρος
Για βουτιές χωρίς πολυκοσμία σε διάφανα τουρκουάζ νερά, θα πρέπει να πάρετε από το Κίνι το καΐκι που φτάνει στις δυσπρόσιτες βόρειες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λια και Γράμματα ( στα Γράμματα έχει φουντωτά αρμυρίκια και πεύκα για σκιά ). Γαλαζοπράσινα νερά σας περιμένουν και στο Δελφίνι ( προσεγγίζεται με αυτοκίνητο ). Οι πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες του νησιού είναι οι αμμουδερές Γαλησσάς, Κίνι και Αγκαθωπές. Οι οικογένειες απλώνουν την ψάθα τους συνήθως στην Αζόλιμνο, στη Βάρη, κάτω από τα αρμυρίκια στον Μέγα Γιαλό και στον Φοίνικα. Η νεολαία προτιμά το Κόμητο ( στη νότια πλευρά του νησιού, περίπου δύο χιλιόμετρα από τον Φοίνικα ), αλλά και τις βουτιές από την τσιμεντένια προβλήτα στα Αστέρια με φόντο τα Βαπόρια.
Τζια
Ο Οτζιάς, με λίγες σεζλόνγκ, αβαθή νερά και σκιά από αρμυρίκια μαζί με την αμμουδερή, αλλά όχι σπουδαία παραλία της Κορησσίας και τη μεγάλη, οργανωμένη σε ένα κομμάτι της παραλία στις Ποίησσες ( ή Ποίσσες ) είναι οι αγαπημένες των οικογενειών. Ο κατάσπαρτος από εξοχικές κατοικίες Κούνδουρος είναι γεμάτος βοτσαλωτούς όρμους, τα αμμουδερά Ξύλα είναι η πιο εξωτική από τις παραλίες και το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι, λίγο πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο – για την όποια ταλαιπωρία σας αποζημιώνουν τα κρυστάλλινα νερά. Στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου, ο «Βρετανικός». Το υπερωκεάνιο μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανότατα βυθίστηκε από νάρκη.
Τήνος
Για κολύμπι μακριά από τα πλήθη και σε ειδυλλιακό σκηνικό, το GPS σας πρέπει να συντονιστεί σε πορεία ανατολική-βορειοανατολική: να μάθει το δρόμο για τα γλυπτά βράχια και τη λιμνούλα της Λιβάδας ( επιθυμητή η τετρακίνηση ), την όνομα και πράγμα Παχιά Άμμο, τα αρμυρίκια στη βοτσαλωτή Λυχναφτιά και τα καταπράσινα ( όταν δεν έχει αέρα ) νερά της Σάντα Μαργαρίτα. Όταν ο αέρας επιτρέπει τις βουτιές στα βόρεια, η νεολαία δίνει ραντεβού στα beach bars της αμμουδερής Κολυμπήθρας ( στη μεγάλη Κολυμπήθρα λειτουργεί και surf club ) και στο αρτιστίκ στέκι στις Αποθήκες. Διαφορετικά, κατηφορίζει προς Άγιο Φωκά και Άγιο Ιωάννη Πόρτο ή εναλλακτικά στα Καλύβια. Η ενιαία ( την περπατάτε και ξυπόλητοι με μαγιό ) ακτογραμμή που ορίζουν οι κολπίσκοι του Άγιου Φωκά, του Άγιου Σώστη, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Ιωάννη Πόρτο προσφέρει κατά τμήματα οργανωμένες παροχές που προτιμούν οι οικογένειες των γειτονικών εξοχικών οικισμών ( και όχι μόνο ), ενώ απάνεμο οικογενειακό σκηνικό επικρατεί και στα Κιόνια ( στις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου «Tinos Beach» ) και στη μικρή παραλία Άγιος Μάρκος. Για εξορμήσεις με μικρά παιδιά σημειώστε ακόμα τον απλόχωρο Άγιο Ρωμάνο ( και τα αρμυρίκια του για τη σκιά ), τον όρμο Γιαννάκη κάτω από την Καρδιανή και τη μικρή αμμουδιά στο Σχοινάκι στον όρμο Υστερνίων. Για χαλαρές family καταστάσεις με φόντο το νησάκι Πλανήτης, μπορείτε να ποντάρετε επίσης στην αμμουδερή Ρόχαρη και στην Αγία Θάλασσα ( αρκεί να μην έχει βοριά ).
Φολέγανδρος
Οι καλύτερες παραλίες είναι το Κάτεργο ( ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά, προσεγγίζεται με βαρκάκι ή μονοπάτι ), η Αγκάλη ( οικογενειακή, εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με ταβέρνες ), ο Άγιος Νικόλαος ( ψιλό βότσαλο και ταβέρνα, με μονοπάτι ή βάρκα από την Αγκάλη ), το Λειβαδάκι ( λεία βράχια και βοτσαλάκι, με βάρκα από την Αγκάλη ). Οι φαν του περπατήματος αναζητήστε τις εναλλακτικές παραλίες Βορινά και Σεριφιώτικα. Στον Άγιο Γεώργιο και στο Αμπέλι, τέλος, φτάνει χωματόδρομος.
Πηγή
Save
Save
Save
Save