2111871287

 

hello@welove-travel.com

Σ. Καραγιώργη 3, 14121 Νέο Ηράκλειο

Top

Ρώμη: Βήματα και βλέμματα στην αιώνια αγαπημένη!

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς μία πόλη που σε κάθε της σημείο σου κόβει την ανάσα; Που έχει τα πάντα: Αξιοθέατα, μουσεία, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής σπίτια, ιστορία νωπή κάτω από τα πέτρινα δρομάκια της, τεράστια καταπράσινα πάρκα, εξαιρετικό φαγητό και κρασί, τις καλύτερες μπουτίκ (αν όχι του κόσμου, σίγουρα της Ευρώπης) και… ποτάμι! Σα να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω έχει και ποτάμι!

Εκεί που το βλέμμα μαγεύει το σώμα και την ψυχή, εκεί που οι αιώνες έχουν σπείρει τους πιο γλυκούς καρπούς τους, εκεί που έζησαν και δημιούργησαν κάποιοι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες (και μη) της ιστορίας, μια πόλη που από την πρώτη στιγμή μπορείς να την ερωτευτείς.

Όλα αυτά βέβαια στο ιστορικό της κέντρο, που εκτείνεται από το Βατικανό μέχρι τον καθεδρικό του San Giovanni Laterano και από την Porta Pia μέχρι τον Λόφο του Gianicolo. Γιατί όπως σε κάθε μεγαλούπολη, με πληθυσμό περί τα 3.700.000 κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική της περιοχή, η Ρώμη περιβάλλεται και από τα λιγότερο εντυπωσιακά της προάστια, εκεί όπου η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ πιο αυξημένη, και που οι υπέροχες αναγεννησιακές βίλες αντικαθιστούνται από τεράστιες πολυκατοικίες και λιγότερο γοητευτικά μαγαζιά.

Έχει ενδιαφέρον αν βρείτε χρόνο να κάνετε μία βόλτα και σε αυτές, τις λιγότερο προβαλλόμενες γειτονιές. Το centro storico είναι, ωστόσο, αυτό που θα σας συναρπάσει.

When in Rome, do as the Romans, λέει η γνωστή παροιμία και τι σημαίνει αυτό σήμερα; Ως προς τα πρακτικά ζητήματα, αυτό σημαίνει πολύ περπάτημα. Μην πάρετε ή νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Ρώμη για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί αν θέλετε πραγματικά να δείτε τη Ρώμη πρέπει να την περπατήσετε.

Ξεχάστε λοιπόν το αυτοκίνητο και αφεθείτε στις αντοχές των ποδιών σας και τα μέσα, τα οποία είναι άκρως εξυπηρετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό, το οποίο αποτελείται από δύο γραμμές οι οποίες διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το τραμ και τα λεωφορεία που είναι πάντα γεμάτα και μπορούν να σας ταξιδέψουν σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμείτε.

Βόλτες και αξιοθέατα
Βρείτε έναν καλό χάρτη του κέντρου της Ρώμης και προμηθευτείτε οπωσδήποτε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό.

Μία πρώτη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε στη Ρώμη είναι αυτή που σχετίζεται με τις στάσεις του μετρό. Από τα νοτιοανατολικά, λοιπόν, του κέντρου, μπορείτε να βρεθείτε στην στάση San Giovani, και να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία του San Giovanni in Laterano, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, αναστηλώθηκε πολλές φορές και αποτελεί πλέον τον επίσημο καθεδρικό ναό της Ρώμης. Εκεί θα δείτε πολλούς πιστούς να αναβαίνουν γονατιστοί την Scala Santa (Ιερή Σκάλα), την οποία πιστεύεται ότι είχε ανέβει ο Ιησούς στο Παλάτι του Πόντιου Πιλάτου στην Ιερουσαλήμ. Συνεχίζοντας με το μετρό, κατεβείτε στην στάση Vittorio Emanuele για να επισκεφθείτε την Santa Maria Maggiore, το μοναδικό μνημείο του 5ου αιώνα που έκτισε ο Πάπας Λιβέριος μετά από όραμα με την Παναγία. Τέλος, στον σταθμό Termini μπορείτε να αλλάξετε γραμμή και να συνεχίσετε με αυτήν που θα σας οδηγήσει στη στάση Cavour και συγκεκριμένα στο ναό του San Pietro in Vincoli. Ο ναός δεν αξίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το γεγονός ότι φιλοξενεί το εκπληκτικό γλυπτό του Μωυσή (φωτο), δημιουργημένο από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και τις αλυσίδες (κάτω από το ιερό) με τις οποίες έδεσαν τον Άγιο Πέτρο στις δύο αιχμαλωσίες του. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν τις έβαλαν μαζί οι δύο αλυσίδες ενώθηκαν σε μία.

Δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βόλτα από την πρώτη είναι αυτή που έχει να κάνει με το Κολοσσαίο και την Αρχαία Αγορά της Ρώμης. Είναι πραγματικά οξύμωρο το συναίσθημα που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν αντικρίζει αυτό το πραγματικά κολοσσιαίο και άκρως επιβλητικό μνημείο, αν σκεφτεί για μια στιγμή ότι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, πέρα από τις εκδηλώσεις, εδώ λάμβαναν χώρα οι φρικιαστικότερες σφαγές ανθρώπων και ζώων. Το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης πλημμυρίζει από τουρίστες κάθε ώρα, μέρα και εποχή του χρόνου και θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες στην ουρά αν θελήσετε να μπείτε μέσα. Σχεδόν δίπλα του και μέσα στο ίδιο πάρκο στέκεται καμαρωτή η μεγαλύτερη θριαμβική αψίδα που σώζεται σήμερα, αυτή του Κωνσταντίνου, ενώ μερικά βήματα πιο πέρα ξεκινά η βόλτα των αιώνων, αφού βρίσκεται η είσοδος για την Αρχαία Αγορά.

Το καλύτερο, πάντως, θα σας περιμένει στο τέλος της βόλτας σας, όπου βγαίνοντας από την αγορά θα αντικρίσετε από τη μία πλευρά το Καπιτώλιο (ή Λόφος Καπιτωλίνο) με το φοβερό μπρούτζινο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου και από την άλλη θα θαυμάσετε το Monumento a Vittorio Emanuele και την εντυπωσιακή Piazza Venezia που το περιβάλει Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αναγεννησιακό παλάτι προς τιμήν του Βασιλιά του οίκου της Σαβοΐας, που αφιερώθηκε στην ενοποίηση της Ιταλίας το 1870 και ξεχωρίζει για τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται εκεί καθώς και για το Μουσείο της Παλιγγενεσίας που στεγάζει.

Από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι οπωσδήποτε η φημιστή Piazza del Popolo, καθώς και την περιοδική έκθεση με τις εφευρέσεις του Leonardo da Vinci που θα συνεχίζεται στο Complesso Monumentale di S. Maria del Popolo για κάποιους μήνες ακόμα. Η Piazza Navona είναι μία τεράστια πλατεία γεμάτη καλλιτέχνες του δρόμου που ζωγραφίζουν επί τόπου υπέροχους πίνακες, δύο εντυπωσιακές κρήνες του Barberini και αμέτρητες τρατορίες γύρω-γύρω. Το Pantheon, πρώην ειδωλολατρικός ναός και χριστιανική εκκλησία μετέπειτα, αποτελεί τέλειο δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής αρμονίας, με τον μνημειώδη ολοστρόγγυλο θόλο του, το εκπληκτικό άγαλμα της Παναγίας της Πέτρας καθώς και τον τάφο του ζωγράφου Ραφαήλ. Θα σας κόψει την ανάσα η Fontana di Trevi που είναι πολύ πιο μεγάλη και εντυπωσιακή από ό,τι έχετε φανταστεί, με τα υπέροχα αγάλματα του Ποσειδώνα και τους Τρίτωνες. Αν καταφέρετε να την προσεγγίσετε με τις εκατοντάδες κόσμου που θα βρίσκονται εκεί, ρίξτε ένα κέρμα στα νερά της και ο μύθος λέει πως θα επιστρέψετε σίγουρα κάποτε στην Ρώμη. Σας προτείνουμε πάντως να την επισκεφθείτε και νύχτα γιατί ο ξεχωριστός φωτισμός της κάνει το θέαμα ονειρικό!

Η Ρώμη είναι έτσι κι αλλιώς ένα υπαίθριο αξιοθέατο και είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς σε ένα αφιέρωμα όλα αυτά που αξίζει να δει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγετε από εκεί αν δεν βρεθείτε στο Βατικανό  για να θαυμάσετε τόσο τα μουσεία του όσο και την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και φυσικά τον Άγιο Πέτρο, τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου, σε όλο της το μεγαλείο!  Από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου όπου θα πληρώσετε άλλο εισιτήριο για να ανεβείτε περί τα 600 σκαλοπάτια θα θαυμάσετε την εντυπωσιακότερη θέα της Ρώμης. Και αν έχετε κουράγιο μετά από αυτό, περπατήστε την Via della Conciliazione που θα σας οδηγήσει στο περίφημο Castel Sant’Angelo.

Τέλος, μην λησμονήσετε μία βόλτα στα δύο καταπληκτικά καταπράσινα πάρκα της Ρώμης. Το ένα είναι το πάρκο το οποίο περιβάλει τη μοναδική Galleria Borghese, και το πάρκο που περιβάλει τον λόφο του Gianicolo. Εκεί θα πάτε για να θαυμάσετε τη μοναδική θέα σε όλη την Ρώμη. Από εκεί θα ατενίσετε, μεταξύ άλλων, τον Τίβερη με τις εξαίσιες γέφυρές του που αξίζει να περπατήσετε, καθώς και την περίφημη συνοικία γύρω από την Santa Maria in Trastevere που οφείλετε να επισκεφθείτε βράδυ, για φαγητό, ποτό ή gelato. Πρόκειται ίσως για την πιο γραφική γειτονιά της Ρώμης (κάτι σαν την δική μας πλάκα) όπου συχνάζουν οι νεώτεροι καθώς και πολλοί μποέμ καλλιτέχνες.

Πηγή