2111871287

 

hello@welove-travel.com

Σ. Καραγιώργη 3, 14121 Νέο Ηράκλειο

Top

Σε αυτά τα 10 μέρη μπορείς να κλειδώσεις την αγάπη σου!

Αν όλα αυτά τα ξέρεις, αυτό που σίγουρα πρέπει να μάθεις είναι ότι τα spot ανά τον κόσμο για αυτούς τους μικρούς όρκους λιγοστεύουν. Σε άλλες χώρες οι Αρχές αποφασίζουν να τα απομακρύνουν θεωρώντας τα μια μορφή βανδαλισμού, αλλού υπάρχουν ανησυχίες για ζημιές στη στατικότητα των εγκαταστάσεων που τα φιλοξενούν. Όπως στην φημισμένη παριζιάνικη γέφυρα Pont des Arts η οποία δεν άντεξε. Ένα τμήμα της λύγισε από το βάρος των λουκέτων και εκκενώθηκε για λίγη ώρα.

Βρήκαμε λοιπόν μερικά μέρη στην Ευρώπη που ακόμα αγαπούν αυτή την παράδοση. Αφήσαμε έξω το Παρίσι αλλά και την Ισπανία, γιατί κατά καιρούς δε φέρθηκαν καλά – δικαίως δε λέμε, αλλά εδώ πρόκειται για έρωτα και όχι για λογική. Βαλίτσες, λουκετάκι και πάμε!

1. Σερβία

Πρώτη πρόταση φυσικά η Σερβία, η αφετηρία αυτού του εθίμου. Όλα ξεκίνησαν περίπου 100 χρόνια πριν, με τον έρωτα μιας δασκάλας και ενός αξιωματούχου, που έδιναν ραντεβού στη γέφυρα Vrnjacka Banja. Το ζευγάρι χωρίστηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο αξιωματούχος ταξίδεψε στην Ελλάδα. Ο έρωτας του με μια Κερκυραία, οδήγησε στο τέλος της σχέσης του με την δασκάλα η οποία λέγεται ότι δεν άντεξε τον πόνο του χωρισμού και πέθανε λίγο μετά.

Νεαρές κοπέλες τότε, θέλοντας να προστατέψουν την αγάπη τους, βρήκαν αυτόν τον τρόπο με τα λουκετάκια. Η συνήθεια αυτή κράτησε για λίγο. Την έκανε πιο γνωστή ένας Σέρβος συγγραφέας και ποιητής γράφοντας ένα σχετικό ποίημα. Πλέον λέγεται η Γέφυρα της Αγάπης.

2. Ιταλία

Το μονοπάτι “Via Dell’Amore” που συνδέει τις πόλεις Manarola και Riomaggiore, λέγεται ότι πάντα αποτελούσε το σημείο συνάντησης των εραστών από τις δύο αυτές περιοχές. Πλέον είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε τουρίστες και κατάλληλο σημείο για λουκετάκια. Το κλειδί το ρίχνουν στη θάλασσα και η εξαφάνιση του είναι βέβαιη!

3. Αυστρία

Φιλόξενη και η Αυστρία για τους ερωτευμένους. Μπορούν να βάλουν το λουκετάκι τους και σε μια μικρή γέφυρα με το όνομα του Mozart που περνά πάνω από τον ποταμό Salzach και ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη του Salzburg.

4. Δανία

Η γέφυρα Bryggebroen στην Δανία είναι ότι πρέπει για πεζούς, ποδηλάτες και ζευγάρια που θέλουν να μείνουν για πάντα μαζί.

5. Φινλανδία

Μα τι πόλη και αυτό το Helsinki! Eνώ πολλές περιοχές ανησυχούν και ξεκλειδώνουν τις κλειδαριές, εκεί έβγαλαν νόμο – το 2010- που επέτρεπε αυτό το έθιμο στις γέφυρες της πόλης. Έχει φυσικά και τη δική της γέφυρα της αγάπης.

6. Τσεχία

Οι κάτοικοι και τουρίστες της Πράγας κλειδώνουν την αγάπη τους σε μικρή πεζογέφυρα της Mala Strana.

7. Γερμανία

Η πιο δημοφιλής επιλογή στη Γερμανία είναι η γέφυρα Hohenzollern. Η εικόνα μιλάει από μόνο της για το πόσοι ερωτευμένοι την προτιμούν. Φαίνεται επίσης τόσο γερά φτιαγμένη που λογικά αντέχει πολλή παντονινή αγάπη…

8. Λετονία

H παράδοση θέλει τους νιόπαντρους στη Ρίγα να βάζουν το δικό τους λουκέτο στην γέφυρα που βρίσκεται κοντά στο μνημείο ελευθερίας και να πετούν το κλειδί στο νερό. Φυσικά εκτός από τη συγκεκριμένη γέφυρα υπάρχουν και άλλες που φιλοξενούν όρκους αιώνιας πίστης.

9. Εσθονία

Οι γεφυρούλες κοντά στον καταρράκτη Keila – Joa στην Εσθονία, είναι ιδιαίτερα αγαπητές από τα νιόπαντρα ζευγάρια και φιλοξενούν πολλά τέτοια λουκετάκια.

10. Πολωνία

Στην Πολωνία, η καλύτερη επιλογή είναι η γέφυρα Tumski που φαίνεται και αυτή να…αντέχει το βάρος.

Πραγματικά, πάντως, είναι να απορείς πως στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να “αγαπήσει” αυτή την παράδοση που συναντάται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Φιλιππίνες και την Αμερική.

Κάποιες προσπάθειες έγιναν, αλλά ποτέ δε μαζεύτηκαν τόσο θεαματικά πολλές κλειδαριές μαζί. Νομίζω πάντως, ότι αν θέλεις να το κάνεις, με τον συμβολισμό που έχει, μπορείς οπουδήποτε. Κανείς δεν είπε ότι η ευχή πιάνει μόνο όταν είναι πολλά λουκετάκια μαζί!

 

Πηγή