2111871287

 

hello@welove-travel.com

Σ. Καραγιώργη 3, 14121 Νέο Ηράκλειο

Top

Τέσσερις προτάσεις για αποδράσεις με υψόμετρο!

Τζουμέρκα
Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό στα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα) και τα γραφικά χωριά που εκτείνονται στην περιοχή, τότε αυτός θα ήταν σίγουρα «ορεινός παράδεισος». Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας είναι πλούσιο σε ομορφιές με τα 47 γραφικά χωριά της περιοχής να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να κάνουν το καλοκαίρι σας, αν μη τι άλλο, διαφορετικό. Σε μια περιοχή γεμάτη δάση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια -με το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, να αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων- και ποτάμια (Άραχθος, Καλαρύτικος). Για διαμονή, προτιμήστε ένα από τα σημαντικότερα χωριά, που είναι η Πράμαντα, αλλά και το Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Στην Πράμαντα η τουριστική ανάπτυξη είναι μεγάλη, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες όμως θα σας εντυπωσιάσουν λίγο παραπάνω με την γραφικότητά τους.

Ζήρεια
Διαδρομές μέσα στο πεύκο, λίμνες, μικρά γραφικά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι είναι αυτά που θα συναντήσετε, αν κατευθυνθείτε στην Ορεινή Κορινθία. Κάντε το γύρο του όρους Ζήρεια, ξεκινώντας από το οροπέδιο και περιπλανηθείτε στα χωριά και τους γραφικούς οικισμούς της, με φόντο πάντα το όρος. «Σκαρφαλωμένα» στη βόρεια πλευρά του βουνού θα βρείτε τα Τρίκαλα (Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα και Κάτω Τρίκαλα), πλήρως εξοπλισμένα με τουριστικές υποδομές, εκτός από τις φυσικές τους ομορφιές. Για θέα προς την πανέμορφη πεδιάδα του Φενεού θα κατευθυνθείτε δυτικά, στο χωριό Γκούρα, με τα αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την τεχνητή Λίμνη Δόξα και τα ερείπια της αρχαίας Φενεού. Προς τα νότια σας περιμένει η Μοσιά και η Καστανιά σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η οποία είναι «χαμένη» μέσα σε δάσος με έλατα σε μια πανέμορφη τοποθεσία που αξίζει να μείνετε.

Πήλιο
Απολαύστε τη θέα από τις Αγριόλευκες, που σημειώνουν υψόμετρο περίπου 1500 μέτρα, επιλέξτε το τρίπτυχο Μακρινίτσα-Τσαγκαράδα-Πορταριά για τη διαμονή σας, μιας και είναι από τα πιο μεγάλα χωριά με τουριστική υποδομή, ιδανικά για αφετηρία των εξορμήσεών σας και περιπλανηθείτε στις ήσυχες Μηλιές με το γραφικό σταθμό, κάντε ιππασία στην Αργαλαστή, εξερευνήστε τη Νταμούχαρη όπου γυρίστηκαν σκηνές του “Mamma Mia”, περάστε από τις παραμυθένιες Πινακάτες…

Παγγαίο
Ακόμα πιο βόρεια, σε απόσταση αναπνοής από την Καβάλα, το Παγγαίο όρος που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών, με υψηλότερη κορυφή το Μάτι στα 1956 μέτρα προσφέρει πολλές επιλογές για τους «βουνίσιους» ταξιδιώτες, γι’ αυτό άλλωστε και από πολλούς αποκαλείται ως το «Πήλιο της Καβάλας». Με ορμητήριο τη γραφική Ελευθερούπολη με τα λιθόκτιστα σπίτια, ξεκινήστε να ανεβαίνετε το βουνό από το Ακροβούνι, όπου θα συναντήσετε δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές και συνεχίστε προς το Μελισσοκομείο και το χωριό Δωμάτια (πρώην Σαμάκοβο) στους πρόποδες του Παγγαίου, με τα παραδοσιακά γεφύρια και τα νόστιμα τοπικά εδέσματα. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική της Μουσθένης  με τα αρχοντόσπιτα και τις παραδοσιακές βρύσες θα σας μαγέψει, ενώ το πράσινο και οι καταρράκτες της Μεσορόπης στα 350 μέτρα υψόμετρο θα σας φτιάξουν…ατμόσφαιρα. Με κατεύθυνση βόρεια, προς Σέρρες, θα γνωρίσετε τα υπόλοιπα χωριά. Το χωριό Νικήσιανη με την πανέμορφη πλατεία του Μεγ. Αλεξάνδρου και τον ομώνυμο καταρράκτη πρέπει να αποτελέσει οπωσδήποτε μέρος των περιηγήσεών σας, όπου το οξυγόνο και το υγρό στοιχείο είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές.

Πηγή